Hoe verwijder je folie van keukenkastjes?

Is de folie op je keukenkastjes aan het loslaten, vergeeld of beschadigd? Dan lijkt het misschien slim om die zelf te verwijderen. Maar pas op: wat eenvoudig lijkt, kan leiden tot beschadigde fronten of extra kosten.

In deze blog leggen we uit hoe het folie verwijderen werkt, welke risico’s erbij komen kijken, en waarom je dit beter aan een professional overlaat. Onderaan vind je ook een korte video waarin we het proces laten zien.

Waarom laten mensen folie verwijderen van hun keukenkastjes?

Veel moderne keukenkastjes hebben een dunne laag folie (kunststof of PVC) over een MDF-ondergrond. Die folie kan na verloop van tijd loslaten door hitte, vocht of ouderdom. Het ziet er dan slordig uit en voelt minder strak aan. De eerste gedachte is vaak: “Dan trek ik het er zelf toch af?” Maar zo simpel is het helaas niet.

Hoe verwijderen professionals de folie van keukenkastjes? (In 3 stappen)

Bij Kuiper Keukenvernieuwers verwijderen we de folie zorgvuldig, zodat het MDF front daarna geschikt is om opnieuw te worden gespoten. We doen dit in drie stappen:

1. Folie losmaken met industriële heteluchtföhn

We gebruiken een professionele föhn om de folie gelijkmatig te verwarmen. Zo wordt de lijmlaag zacht en kun je de folie er voorzichtig aftrekken.
Belangrijk: Verwarm je niet goed of ongelijkmatig, dan trek je de toplaag van het MDF kapot — en dan is het front onbruikbaar.

2. Lijmresten verwijderen met specialistische producten

Na het loshalen van de folie blijven er vaak lijmresten achter. Wij gebruiken professionele reinigers om het oppervlak grondig schoon te maken. Dit is essentieel voor een goede hechting van de nieuwe laklaag.

3. MDF fronten opschuren voor optimale hechting

Tot slot schuren we het kale MDF zorgvuldig op. Hierdoor hecht de verf of coating straks mooi egaal, en zuigt het MDF niet te veel product op.

Gemiddeld zijn we zo’n 1 à 2 uur bezig met het voorbereiden van een complete keuken. Daarna is het front klaar om professioneel gespoten te worden in elke gewenste kleur.

Waarom kun je folie van keukenkastjes beter niet zelf verwijderen?

Zelf folie verwijderen lijkt makkelijk, maar in de praktijk gaat het vaak mis. Hier zijn de belangrijkste risico’s:

  • Je beschadigt de MDF ondergrond. Zonder voldoende warmte trek je de folie met kracht los — met als gevolg scheuren, splinters of zelfs gaten in het front.
  • Lijm blijft zitten. Zonder de juiste middelen blijft er lijm achter, waardoor nieuwe verf niet goed hecht en kan gaan bladderen.
  • Geen egaal resultaat. Zelfs als het lukt, is de kans groot dat je het verschil ziet tussen frontjes. En dat is natuurlijk zonde van de moeite.

Hoe lang duurt folie verwijderen van keukenkastjes?

Het verwijderen van folie duurt gemiddeld 1 tot 2 uur per keuken, afhankelijk van het aantal fronten en de staat van de folie. Professionele tools en ervaring maken dit werk sneller, netter en veiliger.

Wat is een goed alternatief voor zelf prutsen?

Laat het over aan een vakman. Bij Kuiper Keukenvernieuwers zorgen we niet alleen voor het netjes verwijderen van de folie, maar ook voor:

  • Grondige voorbereiding van de ondergrond
  • Strak gespoten keukenkastjes in elke gewenste kleur
  • Een duurzame afwerking die jaren meegaat

Bekijk de video: zo verwijderen wij folie van keukenkastjes

🎥 Benieuwd hoe wij folie professioneel verwijderen? In deze korte video zie je stap voor stap hoe we te werk gaan.

Laat het aan de vakman over

Folie van keukenkastjes verwijderen is preciezer werk dan je misschien denkt. Door zelf aan de slag te gaan, loop je het risico op schade of een tegenvallend eindresultaat.

Laat je keuken liever opknappen door professionals, dan weet je zeker dat het netjes, snel en duurzaam gebeurt.

Wil je folie van je keukenkastjes verwijderen? In dit artikel lees je hoe het werkt, waar je op moet letten én waarom het vaak beter is om dit door een professional te laten doen.